Blog > Komentarze do wpisu

Zrazy wołowe

Zrazy robi się bardzo szybko. Zazwyczaj robię 6, z czego zawsze 3 mrożę. W ogóle to zazwyczaj robię tyle, żeby było na 2 obiady i ten drugi obiad mrożę.
Potrzebujemy: 
  • wołowina (zazwyczaj kupuję Beef Round thin cut w Whole Foods- mają jakieś takie family pack po 3 sztuki w pudełku). Gdzieś wyczytałam, że Beef Round Steak jest także znane jako Sirloin Tip Steak.
  • 2 marchewki, pół cebuli, 2 ogórki kiszone, pół grzyba portabello albo jakiegoś innego, pół czerwonej papryki, i 3 plasterki boczku, którego akurat nie miałam więc nie ma go na zdjęciach. Dodam, że na zdjęciu widać seler, ale go akurat nie polecam. Dodałam, bo miałam. Zamiast boczku hehe.
  • kostka rosołowa, albo rosół jak ktoś ma,
  • sól i pieprz oczywiście też,
  • mąka do obtoczenia zawiniętych zrazów,
  • oliwa do smażenia,
  • wykałaczki do spięcia zawiniętych zrazów


W sumie zdjęcia chyba mówią same za siebie. Warzywka kroimy w paseczki i układamy na spodzie mięsa. Potem wszystko zwijamy i zabezpieczamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i obsmażamy z dwóch stron. Zalewamy rosołkiem i gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
Końcowa prezentacja wyszła mi kiepsko, ale i tak było smaczne.
Prawidłowo, zrazy serwuje się bez wykałaczek.












środa, 29 kwietnia 2009, hjuston

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/04/29 18:44:39
No znowu jestem glodna:-) A przeciez na diecie jestem;-) Musze zrobic zrazy, ale bez grzybow, ktorych nie lubie.
-
2009/04/29 18:48:09
No to chyba jade na lunch. Slinka mi leci jak swince(sic!) Bardzo apetycznie to wyglada. I chyba latwe w przygotowaniu-zreszta zdjecia mowia same za siebie. Tez bardzo lubie kasze gryczana ale moje dzieci nie bardzo.
Sie ma czas sie gotuje -ja to takie smakolyki to tylko w weekendy.
-
2009/04/29 18:50:25
Ciekawe co Alicja powie na zastepstwo boczku na seler:):):)
-
2009/04/29 19:05:11
No dzieki bardzo. Ja czasem robie ale nie wiedzialam o tym rosolku. To pewnie zdrowiej bo ja moje wg przepisu mamy to tylko smazylam na tluszczu. Tego rosolu to jak duzo, na spod patelni/garnka czy cale je zanurzasz? Za kasze gryczana to dziekuje - nie lubie:)
-
2009/04/29 20:07:20
U mnie w domu tez jedlismy je z kasza gryczana. Zamiast fasoli byly ogorkii kiszone. Przepis podobny, u mnie mniej warzyw, a w srodku boczek, cebula i ogorki kiszone. No to chyba bede robic, jak wroce z kraju-raju.
-
2009/04/29 20:09:26
kasia- zanurzam cale. tak zeby sie poddusily.

ja kasze gryczana bardzo lubie. moglabym chyba jesc codziennie.
-
2009/04/29 20:14:24
Całkiem apetycznie wyglądają, ale jak dla mnie to za dużo roboty.
-
Gość: mamut, 093105032164.suwalki.vectranet.pl
2009/04/29 20:18:23
Smacznego!
-
2009/04/29 20:43:32
Gdzieś wyczytałam, że Beef Round Steak jest także znane jako Sirloin Tip Steak.

Podziwiam, ze jesteś w stanie w tych ich nazwach się połapać! Ja staję przed ladą, czytam i czytam, a potem i tak kupuję to, co mi na wygląd pasuje.

W mojej wersji zawijam boczek, cebulę, ogórek kiszony i kawałeczek razowego chleba. Nie obtaczam w mące, za to smaruję wnętrze zraza musztardą przed zawinięciem. Robiłem też nie spinane tylko owinięte nitką - tylko trzeba mieć lnianą nitkę, nie sztuczną, żeby się nie roztopiła przy smażeniu :-). No i tez trzeba odwinąc przed podaniem.

Aha, a duszenie po smażeniu w rosołku z suszonymi prawdziwkami i śmietaną!
-
2009/04/29 21:00:34
miskidomleka: przypomniales mi - mama tez zawijala nitka i smarowala musztarda. Miala tez "specjlane" wykalaczki metalowe do zrazow z NRD:)

Ja sie tez nie znam na miesie. Ani tu, ani w Polsce. Czasem wolowina jak dobrze wyglada i nie ma tluszczu to akurat jest twarda - taka na pieczen na przyklad. Tego juz sie nauczylam.
-
2009/04/29 21:18:22
no to mnie zainspirowalas, trzeba bedzie te bitki zrobic :-)
-
2009/04/29 21:42:57
O dzieki ci Hjuston za cudowny przepis! Powaga - takich zrazow jak u ciebie na zdjeciach nie jadlam WIEKI!
praca z "wolami" zawsze mnie troche deprymuje, bo ja to glownie kurczaki i ryby - ale jak tak pieknie opisalas - jak krowie na rowie, w sam raz dla mnie - to zrobie!
nawet z kasza gryczana i tak jak u Ani - z ogorkiem. I z sosiekiem. Albo z buraczkami.

Siem obslinilam!
-
2009/04/29 22:03:08
Zrobilas mi smaka na zrazy... :)
I pytanko a'propos boba... chyba juz pisalas o strides... zauwazylam, ze jest nowy bob - bob strides fitness stroller... widzialas go moze? Czy on sie rozni od boba revolution tylko tym, ze ma stroller strides fitness kit? (poza kolorem oczywiscie) I w ogole czy widzialas ten bob stroller strides fitness kit? Warto kupowac?
-
2009/04/29 22:03:36
przypominam ,ze u mnie ogorek kiszony jest w srodku, bo to wlasnie on nadaje tego niepowtarzalnego smaku!
-
2009/04/29 22:17:53
gmyzka- o tym zestawie pisalam tu:
jestesmyglodni.blox.pl/2009/02/Zajecia-z-wf-u.html#ListaKomentarzy
mam taki zestaw, ale skompletowany. podobna (bez napisu) konsole dostalam od matyldy w prezencie, a ta sprezyne dostalam na zajeciach. obydwie rzeczy sa bardzo przydatne. w ogole to niesamowite jest ile cwiczen mozna robic z taka sprezyna i jak szybko wraca sie do formy.
( tu jest cos podobnego z dvd z cwiczeniami
www.amazon.com/GoFit-Ultimate-ProGym-with-DVD/dp/B0007W2F6I/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=sporting-goods&qid=1241036207&sr=8-1 )
ostatnio zgubilam taka sprezyne nauczycielce i chyba bede musiala jej odkupic, chociaz moze nie bo na ma ich chyba ze 100.
jesli chodzi o boba to on sie zupelnie niczym nie rozni, oprocz tego, ze ma ta konsole i napis stroller strides. ta nauczycielka ma wlasnie takiego. dostala w prezencie jak kupila ten franchise.

-
2009/04/29 23:10:59
Mmmmm... rozmarzylem sie. I to nawet nie o zrazach, bo wieprzowina jest zdecydowanie czyms bez czego moge zyc, ale o kaszy gryczanej... Zawsze ja z Polski przywoze, bo w Ameryce Lacinskiej jest nie do dostania. I oczywiscie juz bardzo dawno skonczyly mi sie jej zapasy... :)
-
2009/04/29 23:45:51
my tu o wolowinie, a ty swinska grype w tej wieprzowinie przemycasz
-
2009/04/29 23:51:50
Dzieki za szybka i wyczerpujaca odpowiedz :) To chyba zakupie ten zestaw przy najblizszej okazji :)
-
2009/04/29 23:54:50
No przeciez mialy byc placki po wegiersku, specjalnie Ci wyslalam przepis.
Ja obecnie nic takiego wchrzanic nie moge, bo robie sobie "cleanse", juz 4 dzien, wszystko jest weganskie. Np. wczoraj jadalm przepyszne tabouleh z quinoa chociaz pewnie moglam dac kasze gryczana (ktora tez uwielbiam prazona czy tez nie) zamiast quinoa (nie wiem jak jest po polsku quinoa, ale moze tierralatina wie, bo to rosnie w Andach).
-
2009/04/30 00:16:17
brudzia - placki byly dla mnie - dziekuje - dostalam. Ale jeszcze nie zdazylam zrobic.
-
2009/04/30 00:58:34
a jak sie kasza gryczana po angielsku nazywa?
-
2009/04/30 01:08:08
Buckwheat
-
Gość: joannazhouston, ppp-68-94-98-108.dsl.hstntx.swbell.net
2009/04/30 01:27:15
brudzia - komosa ryżowa (pl.wikipedia.org/wiki/Quinoa)
-
2009/04/30 01:46:30
Dzieki joannazhouston, komosa ryzowa, musze zapamietac.
Jak skoncze ten detox to zalinkuje zdjecia z fejsbuka.
-
2009/04/30 03:26:09
@hjuston: Faktycznie, Ty tu o wolowinie... :) Wszyscy od kiku dni wszedzie tylko o swiniach mowia, wiec wszedzie wieprzowine widze... Ale skoro to krowka, to co innego. To podwojnie mam apetyt. Na krowke z kasza...

@brudzia, joannazhouston: Tak, to komosa ryzowa, ale i tak w Polsce malo kto wie co to takiego. Juz czesciej uzywa sie rownie dziwnej nazwy "ryz peruwianski". Albo po prostu quinoa.
-
2009/04/30 05:43:15
No paaaaani! Ales tu danie przepiekne zapodala!
Dawno juz nie widzialam takich ladnych zrazow. U mnie dziecko ich nie jada, to nie robie... Bo co, sobie sama bede smazyc?... Zreszta teraz to i tak tylko weganskie potrawy.

Ale w dawnych czasach, gdy jeszcze je robilam, to czasem smarowalam wewnetrzna strone zraza masa zrobiona z masla i bulki tartej, bo w PL wolowina twardawa nieco byla i ta masa maslano-bulkowa jakos te zrazy zmiekczala. Tu wolowina jest dobra, wiec wystarczy boczek.
Ale mi sie zachcialo miesa!!!...
-
2009/04/30 06:54:45
No prosze. Temat o jedzonku kazdy lubi, nikt sie nie kloci, wszyscy sa szczesliwi, nawet ci "bezmiesni":)
-
2009/04/30 14:16:09
Skoro mowa o wolowinie, moj maz, ktory obecnie przebywa w Calgary na wszystkich otylych mowi tam: "Alberta Beef" :)
-
2009/04/30 15:43:56
Dzieki. Nastepnym razem jak bede w sklepie, to poszukam, bo mi smaku narobilas :)
-
2009/04/30 15:46:23
jest w whole foods i w central market. jesli nigdzie nie znajdziesz, a bedziesz miala ochote to daj znac i ci kupie i oddam przy nastepnym spotkaniu book clubu.
-
Gość: Sylwia A., 72.54.180.12*
2009/04/30 17:32:32
kupilam ostatnio kasze i zrobilam gulasz z kasza:) No i okazalo sie,ze moj mezus kaszy nie cierpi.
Noz kurka wodna:) widzial,ze pichce,trzeba bylo cos powiedziec!!!
Ale Szwedzi tak maja. Najchetniej ziemniaki z wody i rybke:)
A Ed lubi kasze? Bo nie wyglada mi na fana kaszy:)
-
Gość: kazka-0, adsl-75-53-144-236.dsl.hstntx.sbcglobal.net
2009/04/30 19:43:44
A jak wyglada fan kaszy? Ja uwielbiam i jestem chyba fanem tez..:)
-
2009/04/30 21:46:11
hjuston, skopiowalam wsyzstkie zdjecia i przepis - bendem robic!
tylko powiedz - czy ty to mieso jeszcze tluczesz tluczko-mlotkiem na cienkie czy nie?
-
2009/04/30 22:11:30
nic nie tluke, bo mieso jest bardz ocienkie (thin cut). nie wiem czy dlatego, ze jest to teksanska wolowina czy dlatego, ze bardzo cienka- bo ugotowaniu nie jest wcale twarda.

kazka- fan kaszy wyglada tak jak ja.

sylwia a.- zje. ale nie codziennie. a ja moge codziennie.
-
Gość: Bea, dzk26.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/25 14:41:53
niestety to coś zrazów nawet nie przypomina ani zawartość ani wygląd , jeszcze bardziej razi szpanowanie angielskimi formułkami , śmieszne !
-
2011/03/25 15:24:25
no cholernie smieszne. chyba zaraz pekne.
-
Gość: Kozer, 205-dom-8.acn.waw.pl
2011/09/05 15:19:25
Gdyby nie ta słodkawo-mdła marchewka byłoby ok!
Polecam bez marchewki!
Pozdro!
-
Gość: smakosz_wołowiny, ext-46-148-151-203.interq.pl
2014/05/13 12:19:50
..."Beef Round thin cut w Whole Foods...family pack...Beef Round Steak...Sirloin Tip Steak"...

ja pi****le, co za bełkot :D
Poza tym jestem na TAK ;)
Blog emigracyjny- krótkie historie z życia w Houston